RTL7

Belgische Televisiezender

RTL 7 (Radio Télévision Luxembourg 7) is een Nederlandstalige Luxemburgse commerciële televisiezender die per 12 augustus 2005 de televisiezender Yorin heeft vervangen.

RTL 7 werd de mannenzender van RTL Nederland. Hierdoor verhuisden onder meer RTL Z en vele sportuitzendingen van RTL 5 naar RTL 7. De zender zendt, in tegenstelling tot Yorin, net als RTL 4 en RTL 5 via de Luxemburgse zendmachtiging uit. Dankzij de Luxemburgse status van RTL 7 kan het daardoor bepaalde Nederlandse regelgeving (bijvoorbeeld met betrekking tot reclame en sponsoring) ontwijken. Dit mede dankzij het gebrek aan toezicht, sanctieprocedures en een toezichthouder, aangezien Luxemburg die niet kent. Zo kan RTL 7 zich makkelijk aan de Europese mediawettelijke regels onttrekken, terwijl in Nederland vergunde zenders wel gecontroleerd worden (door het Commissariaat voor de Media) en boetes ontvangen indien zij (Europese) mediawettelijke regels overtreden.

Geschiedenis

Het allereerste programma was een blik op het komende wintertelevisieseizoen. De door jaren heen heeft de zender zich als sportzender geprofileerd, met populaire programma's als Voetbal Inside, RTL 7 Darts en de UEFA Europa League. Vanaf de zomer van 2021 zal de zender de wedstrijden in de UEFA Champions League uitzenden. De Europa League daarentegen gaat van RTL 7 naar SBS6. In de lente van 2021 werd bekend dat de zender na vele jaren de uitzendrechten van de PDC zou verliezen aan de streamingsdienst van NENT Group Viaplay.[1] Hierdoor verloor het een van de gezichtsbepalende onderdelen van de programmering.

Renderforest logo

This site was built on Renderforest — an all-in-one branding platform that helps to create websites, videos, logos, graphics, and mockups with minimal time and effort.

Learn more

Submit a complaint